Yeminli tercüman, gerekli eğitimleri tamamlayarak uzmanlaştığı dildeki yetkinliğini kanıtlayan diploma ya da geçerli bir sınav sonucu ile adli sicil kaydı, nüfus cüzdanı ve vesikalık fotoğraf ile noter huzurunda yemin eden tercümandır. Noterde imzaladığı yemin zaptıyla çok önemli mesleki sorumluluklar alır. Kaşe basarak imzaladığı evrak resmî nitelik kazanır. Bu nedenle oldukça önemli bir iştir.
Yeminli tercümede noter onayı gerekir mi?
Belgeye noter onayı gerekip gerekmediği, çevirisi yapılan belgenin nerede kullanılacağına ve sunulacak kurumun taleplerine göre belirlenir. Kurumlara iletilecek olan nüfus cüzdanı, boşanma belgeleri, pasaport, aile cüzdanı, uyruk değişimi ve pasaport işlemleri için talep edilen, uluslararası geçerlilik taşıyacak belgelerin çevirilerinde noter onayı istenmektedir.
Yeminli tercüman kimdir ve ne iş yapar?
Yeminli tercüman, uzmanlık kazandığı dildeki yetkinliğini kanıtlayarak noterde yemin zaptı imzalayan ve resmî belge çevirileri yaparak bu belgelere kaşe basma ve imza atma yetkisi kazanmış kişidir. Resmî belgelerin çevirileri mutlaka noterde yemin zaptı imzalamış, kaşe ve imza yetkisi onay yeminli bir tercüman tarafından yapılmalıdır. Kişiler böylece noter onaylı tercüme bürolarında yeminli tercüman olarak çalışabilir.
Yeminli tercüman neye yemin eder?
Resmî belgelerin çevirilerini yapmak için noter tarafından yetkilendirilen yeminli tercüman belgeleri eksiksiz ve doğru çevireceğine, sözlü tercüme sırasında ya da yazılı belge çevirilerinde edindiği kişisel bilgileri hiçbir koşulda hiçbir kişi veya kurumla paylaşmayacağına, ısrar ve telkinler ile hareket etmeyeceğine namusu, şerefi ve kutsal saydığı bütün değerler üzerine yemin eder. Bu kurallara uymaması halinde tercümanlara hukuki yaptırımlar uygulanabilir. Yeminli tercüme hakkında ayrıntılı bilgi almak için info@oriontercume.com adresine e-posta atarak ya da daha hızlı geri dönüş almak için WhatsApp hattımızdan her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.